Nvidia Performans Ayarları 2022 (Rehber+Video)

Nvidia Performans Ayarları. Nvidia dünyanın en popüler ekran kartı üreticisi firmasıdır ve günümüzde performans odaklı bilgisayarlarda en çok kullanılan ekran kartı da yine Nvidia ekran kartlarıdır. Nvidia ekran kartına sahip bilgisayarlarda belirli performans ayarlarını ayarlama şansınız bulunuyor, böylece ayarları doğru yapılandırarak ekran kartınızdan en iyi verimi alarak performans konusunda bilgisayarınızdan en iyi sonuçları alabilirsiniz.

nvidia performans ayarları
nvidia performans ayarları

Bu zamana kadar bilgisayarınızda Nvidia performans ayarları ile alakalı hiçbir değişiklik yapmamışsanız bilgisayarınızdan hiçbir zaman tam verim alamamışsınız demektir. Yazımızda performansa yönelik ayarları göstererek bilgisayarınızdan en iyi verimi almanızı sağlamayı amaçlamaktayız.

Nvidia Ayarları Nasıl Olmalı?🟢

Öncelikle Nvidia performans ayarları yöntemini uygulayabilmeniz için ekran kartınızın sürücüsü bilgisayarınızda yüklü olmalıdır. Bilgisayarınızda eğer sürücüler yüklü değilse ekran kartınızın ayarlar kısmı sizde gözükmeyecektir. Güncel sürümü yüklemek veya ilk kez indirmek için Nvidia bağlantısını kullanabilirsiniz ayrıca kendi bilgisayarınızın orijinal sürücülerini indirmek isterseniz de driver güncelleme programı makalemizi okuyabilirsiniz.

nvidia ayarları nasıl olmalı
nvidia ayarları nasıl olmalı

Şimdi ilk olarak sizlere Nvidia ayarları nasıl olmalı? sorusunu cevaplayacağız. Biz bu makalemizde sizlere Nvidia performans ayarlarını gösterirken ekran kartınızdan en iyi performansı alacağınız şekilde yöntemleri paylaşacağız ancak sizin önceliğiniz performanstan değil de kalite ise o zaman makalemizde ki yöntemleri kaliteye yönelik ayarlamanız yeterli olacaktır.

Nvidia Ekran Kartı Ayarları🟡

Nvidia ekran kartı ayarları, Nvidia görüntü ayarları, Nvidia 3D ayarları ve Nvidia oyun ayarları olarak üçe ayrılmaktadır. 3 yöntemi de atlamadan adım adım uygulayarak Nvidia denetim masası ayarlarını uygulamış olacaksınız. Nvidia performans ayarları oyunlarda daha iyi FPS değerleri almanız için uygulamanız gereken çok kritik bir yöntemdir ve daha iyi FPS alabilmek için tüm Nvidia ekran kartına sahip bilgisayarlarda Nvidia denetim masası ayarları uygulanmalıdır.

nvidia ekran kartı ayarları
nvidia ekran kartı ayarları

Şimdi adım adım Nvidia ekran kartı ayarlarına geçiş yapalım. İlk olarak bilgisayarınızın masaüstündeyken mouse ile sağ click yaparak “Nvidia denetim masası” sekmesine tıklayın.

1)Nvidia Görüntü Ayarları🔵

nvidia görüntü ayarları
nvidia görüntü ayarları

Nvidia denetim masasını açtığınızda ilk yapacağınız ayar, Nvidia görüntü ayarlarıdır. Nvidia görüntü ayarları için yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi sol tarafta yer alan “Görüntü ayarlarını ön ayarla yap” bölümünü seçin. Ardından açılan sayfada “Benim tercihlerimi kullan ve şunlara önem ver” kısmını seçin ve ibreyi performans sekmesine doğru çekin, son olarak ta “Uygula” butonuna tıklamanız yeterli olacaktır.

2)Nvidia 3D Ayarları⚪️

nvidia 3d ayarları
nvidia 3d ayarları

Nvidia görüntü ayarlarını tamamladıktan sonra, ikinci ayar olarak Nvidia 3D ayarlarını yapacağız. İlk olarak sol tarafta yer alan “3D ayarlarının yönetilmesi” kısmına tıklayın. Ardından karşınıza resimdeki ayarlara benzer ayarlar çıkacaktır.

İlk olarak tercih edilen grafik işlemcisi bölümünden Nvidia ekran kartınızı seçin, Nvidia ekran kartını seçmeniz açtığınız tüm program ve oyunlarda Nvidia ekran kartının kullanılmasını sağlamaktadır ancak bu özellik sadece iki ekran kartı kullanan bilgisayarlarda geçerlidir o yüzden eğer sizde bu şekilde bir ayar çıkmıyor ise yapmanız gereken ekstra bir ayar bulunmuyor.

Tercih edilen grafik işlemcisi bölümünü eğer otomatik olarak bırakırsanız sistem her zaman en kötü performans veren ekran kartınızı seçiyor, o yüzden direkt Nvidia ekran kartınızı seçmeniz performans açısından çok önemlidir.

Şimdi ilk olarak resimde gözüken ayarları nasıl yapacağınızı gösterelim;

  • Görüntü Keskinleştirme: Görüntü keskinleştirme özelliğini performans arttırmak istiyorsanız kapalı, kalite arttırmak istiyorsanız açık konumda tutmalısınız.
  • Arka Plan Uygulaması Maksimum Kare Hızı: Bu ayar arka plandaki uygulamaların maksimum kullanabileceği kare hızı yani FPS değerlerini sınırlandırabileceğimiz bir ayardır ancak performans için bu ayarın kapalı konumda kalması gerekmektedir.
  • Bağlantılı Optimizasyon: Bu özellik genelde birden fazla ekran kartı kullanan bilgisayarlarda çıkmaktadır, bağlantılı optimizasyon özelliği uygulamalarda ve oyunlarda iki ekran kartınında performansını kullanabilmeyi amaçlayan bir özelliktir o yüzden bu özelliği otomatik olarak seçmeniz performans açısından yararlı olacaktır.
  • Birden Çok Kareli Örneklenmiş Kenar Yumuşatması: Performans açısından bu ayar kapalı konumda kalmalıdır, kalite için ayar yapıyorsanız da açık konuma getirebilirsiniz.
  • Doku Süzme – Kalite: Performans için bu ayar performans olarak seçilmelidir.
  • Doku Süzme – Eşyönsüz örnekleme optimizasyonu: Bu ayar görüntü için önemli olduğundan dolayı açık konumda kullanılabilir.
  • Doku Süzme – Negatir LOD Tercihi: Bu ayar ekranınızdaki hareketsiz cisimleri daha net görmenizi sağlayan bir özelliktir, o yüzden bu ayarı “izin ver” olarak kullanabilirsiniz.
  • Doku Süzme – Trilineer Optimizasyon: Doku filtreleme performansını arttırmaya yaradığı için bu özelliği de açık olarak ayarlayabilirsiniz.
  • Düşey Senkronizasyon: Bu ayar ekran kartınızın yenileme hızı ile monitörünüzün yenileme hızı arasındaki bağlantıyı kontrol eden bir ayardır. Bu ayarı eğer bir sorun oluşmuyor ise kapalı konumda kullanabilirsiniz ancak bazı bilgisayarlarda kapalı konumda kullanmak ciddi görüntü bozulmalarına sebebiyet verebiliyor.
  • Düşey Gecikme Oranı Modu: Özellikle online oyunlar oynuyorsanız bu ayarı Ultra olarak kullanmanız çok önemlidir çünkü online oyunlarda düşük gecikme almanıza çalışan bir özelliktir.
  • Eşyönsüz Süzme: Görüntülerdeki dokuların net ve parlak olmasını sağlayan bir özelliktir, eğer performans arttırmak istiyorsanız bu ayarı kapalı olarak tutmalısınız.
nvidia fps arttırma
nvidia fps arttırma
  • Gölgelendirici Önbellek Boyutu: Oyunlarda veya herhangi bir görüntüdeki gölgelendirmeleri önbelleğe almayı sağlayan bir özelliktir. Bu özelliği varsayılan ayar olan “Yazıcı Varsayılanı” olarak ayarlamak yeterli olacaktır.
  • Güç Yönetimi Modu: Güç yönetimi modu seçeneği sadece laptop cihazlarda gözüken bir özelliktir. Bu özelliği de maksimum performansı tercih et olarak ayarlamalısınız.
  • Kenar Yumuşatma – FXAA: Genel görüntü kalitesini arttırmak için kullanılan özelliklerden bir tanesidir. Performans için bu ayarın kapalı konumda kalması gerekmektedir.
  • Kenar Yumuşatma – Gama Düzeltmesi: Kenar yumuşatma işlemi için gama düzeltmesini kullanmamızı sağlayan bir özelliktir. Bu ayarı görüntü çok bozulmaması için açık olarak ayarlayabilirsiniz.
  • Kenar Yumuşatma – Mod: Bu özellik bilgisayarınızda bir 3D uygulama açtığınızda kenar yumuşatma için hangi ayarı kullanmanız gerektiğini gösteren ayardır. Bu ayarı kapalı konumda tutabilirsiniz.
  • Maksimum Kare Hızı: Bilgisayarımızdan ne kadar yüksek kare hızı alırsak o kadar iyi, o yüzden maksimum kare hızını sınırlandırmamamız gerekiyor. Bu ayarı kapalı konumda tutabilirsiniz.
  • OpenGL ile Görüntü Oluşturma GPU’su: Bu özellikte Nvidia ekran kartınızı seçmelisiniz.
  • Ortam Kapatma: Görüntülerde oluşan sahneleri daha gerçekçi hale getirmeye yarayan bir özelliktir, performans için bu ayarı kapalı konumda tutabilirsiniz.
  • Önceden Oluşturulmuş Sanal Gerçeklik Kareleri: Bir uygulama veya oyun çalıştırıldığında açılmadan önce belirli kareleri önbelleğe almanızı sağlayan bir özelliktir, ne kadar fazla kareyi önbelleğe alırsanız uygulamalar ve oyunlar o kadar geç açılacak ve o kadar geç yanıt verecektir. Performans için bu ayarın “1” olarak seçili olması gerekmektedir.
  • Üçlü Ara Bellekleme: Bu ayarıda kapalı konumda tutabilirsiniz.

3)Nvidia Oyun Ayarları🟠

nvidia oyun ayarları
nvidia oyun ayarları

Nvidia oyun ayarları bölümü kullanıcıların genelde en çok atladığı bölümlerden bir tanesidir. Bu bölüm çok fazla dikkate alınmaz ancak Nvidia performans ayarları için en önemli bölümlerden bir tanesidir. Nvidia oyun ayarları bölümüne ulaşabilmek için Nvidia denetim masası ayarlarında sol kısımda yer alan “Surround, PhysX Yapılandırması” seçeneğine tıklayın.

Surround, PhysX Yapılandırması seçeneği her bilgisayarda gözükmeyebilir veya farklı seçenekler çıkabilir. Bu ayar cihazın donanımına göre farklı sonuçlar göstermektedir.

PhysX ayarları bölümünde işlemci kısmında “Otomatik seç” seçeneğini kullanın, çünkü her oyun PhysX desteklemiyor ve desteklenmeyen oyunlarda güçlü ekran kartını kullanmanız sizin için bir avantaj sağlamayacaktır.

Tüm ayarları yaptıktan sonra “Uygula” butonuna tıklamayı unutmayın, ardından bilgisayarınızı yeniden başlatın ve oyunlarda ki FPS değişimlerini ve performans artışlarını inceleyin. Eğer konumuzun videolu anlatımını da isterseniz aşağıdaki videomuzu da izleyebilirsiniz.

YouTube video

Nvidia performans ayarları dışında oyunlarda daha iyi FPS değerleri almanız için sitemizde yer alan oyunlarda FPS arttırma adlı makaleyi de kesinlikle okumanızı tavsiye ederiz.

Nvidia Performans Ayarları ile Alakalı Sık Sorulan Sorular🧾

Nvidia Maksimum Kare Hızı Ne Olmalı?📁

Nvidia ekran kartlarında maksimum kare hızı 240 olarak ayarlanmalıdır.📝

Nvidia Denetim Masası Ayarları Nasıl Olmalı?📁

Nvidia denetim masası ayarları performansa yönelik ayarlanmalıdır, böylece bilgisayarınızın ekran kartından performans olarak en iyi verimi almış olacaksınız. Nvidia denetim masası ayarları içinde makalemizi okumanız yeterli olacaktır.📝

Nvidia Performans Ayarları adlı yazımızı okuduğunuz için teşekkürler. Bilgisayar bağlantısından sitemizde yer alan benzer içerikleri inceleyebilir, Wikipedia bağlantısından ekran kartları hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

5/5 - (12 votes)

“Nvidia Performans Ayarları 2022 (Rehber+Video)” üzerine 2 yorum

  1. Bu kısımda yapacağınız en önemli Ayar Physx Ayarları kısmını Bilgisayarınızda yüklü olan Ekran Kartını seçmek olacak bu kısımdaki diğer seçenek olan GPU ise Bilgisayarınızda mevcut olan İntel Görüntü Kartını temsil etmektedir. Nvidia Ekran Kartları da Bilgisayarınızda CPU olarak geçmektedir.

    bu yazı yanlış yazılmış “bu kısımdaki diğer seçenek olan GPU ise Bilgisayarınızda mevcut olan İntel Görüntü Kartını temsil etmektedir.”
    bu da yanlış “Nvidia Ekran Kartları da Bilgisayarınızda CPU olarak geçmektedir.” nvidia ekran kartı haricidir ve gpu olarak geçer gömülü olansa cpu olarak geçer ters yazmışsınız siz düzeltin

    Cevapla

Yorum yapın

Kombicozum.com smm panel Arizacozum.com Cozum10.com burun estetiği düğün davetiyesi mizah.org