RAM MHz öğrenme makalemizde sizlere bilgisayarlarda kullanılan donanım birimlerinden olan kısa adıyla RAM uzun adıyla ise Random Access Memory donanım parçasının MHz yani frekans değerini öğrenme yöntemlerini göstereceğiz.
RAM MHz değeri ile RAM değerinin farklı değerler olduğunu makalemize başlamadan önce belirtmek isteriz. Hem RAM MHz değeri hem de RAM değeri bilgisayarlarda performansı direkt etkileyen değerlerdir.
RAM MHz değerlerini öğrenme yöntemine geçmeden önce ilk olarak sizlere piyasada aktif olarak en çok kullanılan RAM MHz değerlerini gösterelim.
Popüler RAM MHz Değerleri |
2133 MHz |
2394 MHz |
4800 MHz |
3600 MHz |
3200 MHz |
RAM MHz Öğrenme Yöntemleri🟢
RAM MHz öğrenme yöntemleri başlığımızda sizlere RAM frekansını öğrenebileceğiniz farklı yöntemleri göstereceğiz ancak bilgisayarınızdaki RAM parçasının frekans değeri dışında RAM miktarını öğrenmekte istiyorsanız Bilgisayar RAM Öğrenme makalemizi de kesinlikle okumalısınız.
Şimdi konuyu uzatmadan sizlere RAM MHz öğrenme yöntemlerini gösterelim.
1)RAM MHz Öğrenme CPU-Z🟡
İlk yöntem olarak sizlere RAM MHz öğrenme CPU-Z yönteminden bahsedeceğiz. CPU-Z programı bilgisayarlarda uzun yıllardır donanım bilgilerini öğrenmek için kullanılan bir programdır. Donanım bilgilerinin yanı sıra RAM MHz değerini de yine CPU-Z programı göstermektedir.
CPU-Z programını resmi sitesinden indirdikten sonra, setup programını bilgisayarınıza kurmanız gerekmektedir. Kurulum işlemlerini tamamladıktan sonra CPU-Z programını çalıştırın.



Programı açtıktan sonra yukarıdaki resimdeki gibi “Memory” sekmesine tıklayın. Memory sekmesinde yer alan “DRAM Frequency” değeriniz kaç ise o değeri 2 ile çarpın. Örneğin resimde yer alan 1197.4 MHz değerini 2 ile çarptığımızda 2394,4 MHz değerini elde ediyoruz.
Bilgisayarınıza birden fazla RAM takmayı düşündüğünüzde eğer mümkünse aynı RAM’lerden takın, aynı RAM’leri kullanmak uyumluluk konusunda size ciddi avantaj sağlayacaktır.
2)RAM MHz Öğrenme CMD🔵
RAM MHz öğrenme CMD başlığımızda da sizlere herhangi bir program kurmadan direkt bilgisayarlarda yer alan CMD komut istemi ile RAM MHz değerinizi nasıl öğrenebileceğinizi göstereceğiz.
- İlk olarak bilgisayarınızda sol alt köşede bulunan arama kısmına CMD (Komut İstemi) yazın.
- Komut İstemi uygulamasını yönetici olarak çalıştırın.
- Komut İstemini açtıktan sonra açılan kısma “wmic memorychip get speed” yazıp, “enter” tuşuna tıklayın.
- Kodu yazdıktan sonra aşağıdaki resimdeki gibi RAM MHz değerinizi görebilirsiniz.



Yukarıdaki örnek resimde gördüğünüz gibi speed kısmında 2400 ve 2667 değerleri yer almakta. Bu değerler bilgisayarlar 2 RAM olduğunu ve bu RAM’lerin bir tanesi 2400 MHz iken diğerinin 2667 MHz değerinde olduğunu göstermektedir.
3)RAM MHz Öğrenme Görev Yöneticisi🟢
Son olarak ta sizlere RAM MHz değerinizi görev yöneticisi üzerinden nasıl öğrenebileceğinizi göstereceğim. Şimdi adım adım sizlere görev yöneticisinden RAM MHz öğrenme yöntemlerini gösterelim.
- İlk olarak klavyenizin sol tarafında yer alan CTRL + SHİFT + ESC tuş kombinasyonunu tuşlayın.
- Karşınıza gelen Görev Yöneticisinden “Performans” sekmesine tıklayın.
- Performans sekmesinde yer alan “Bellek” kısmına tıklayın.
- Bellek bölümünün sağ alt kısmında yer alan “hız” değerini kontrol edin.
Böylece yukarıdaki adımları takip ederek görev yöneticisinden RAM’inize ait MHz değerini öğrenebilirsiniz.



Yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi hız kısmında RAM MHz değeri 2400 MHz olarak yazmaktadır.
RAM Modeli Öğrenme🟠



RAM Modeli Öğrenme başlığını da kullanıcılar tarafından çok fazla arandığı için bir kez daha eklemek istedik. Makalemizde şu ana kadar eğer atlamadan okuduysanız RAM MHz öğrenme yöntemini anlamışsınız demektir. Şimdi de sizlere RAM modelinizi nasıl öğrenebileceğinizin cevabını vereceğiz.
Bilgisayarınızın RAM modelini öğrenmek için tek yapmanız gereken makalemizin başında paylaştığımız “Bilgisayar RAM Öğrenme” adlı makalemizi okumak olacaktır. İlgili makalemizde bu konuyu detaylı bir şekilde anlattığımız için yeniden anlatmayacağız.
Anakartım Kaç MHz RAM Destekliyor?🔴



Bilgisayarınıza yeni bir RAM almak istediğinizde doğal olarak en yüksek desteklediği MHz değerinde RAM almak istersiniz. O yüzden şimdi de sizlere anakartınızın izin verdiği en yüksek MHz değerinin kaç olduğunu nasıl öğreneceğinizi göstereceğiz.
Anakartınızın en fazla kaç MHz RAM değerini desteklediğini net bir şekilde öğrenebileceğiniz bir sistem şuan olmadığı için en garanti yöntemin bilgisayarınızın üreticisine sormak olduğunu düşünmekteyiz. Üretici ile iletişime geçerek anakartınızın en fazla kaç MHz desteği olduğunu öğrenebilirsiniz.
Bilgisayarınızda zaten RAM var ise ve ekstradan RAM almak istiyorsanız aynı RAM’den almanız daha iyi olacaktır, aynı RAM’i alamıyorsanız da frekans değeri olarak aynı değerde RAM alabilirsiniz.
Böylece sizlere tüm merak edilen sorularıyla RAM MHz öğrenme konusunu anlatmış olduk. Ayrıca uygulamalı olarak daha fazla bilgi edinmek isterseniz de aşağıdaki video’yu da izleyebilirsiniz.
Sitemizde yer alan benzer içeriklerimiz;
RAM MHZ Öğrenme ile Alakalı Sık Sorulan Sorular
RAM MHz Farklı Olursa Ne Olur?
Hem masaüstü hem dizüstü bilgisayarlarda genelde ekstra RAM takmak için boş slotlar bulunabiliyor ve eğer siz mevcut bilgisayarınızda takılı olan RAM MHz değerinden farklı bir MHz değerinde bir RAM alıp takarsanız, sistem uyumlu çalışabilmek adına en düşük MHz değerine sahip değerde RAM’leri çalıştıracaktır.
RAM MHz Öğrenme adlı makalemize benzer içerikleri incelemek için Bilgisayar kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.